Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2015

Η πολιτική ισότητα εγκαινιάστηκε το 2004 - Κυπριακή Δημοκρατία και ψευδοκράτος σε πορεία συνομοπονδοποίησης

του Χαρίλαου Πάλμα

Άλλο τα λόγια (φαίνεσθαι) και άλλο οι πράξεις (είναι). Κάποτε ταυτίζονται και κάποτε διαφέρουν. Για παράδειγμα ένας αθλητής του στίβου έχει την ιδιότητα αυτή διότι όντως 
είναι και όχι επειδή το δηλώνει. Επιπλεόν εάν δηλώνει αυτό που είναι τότε υπάρχει ταύτιση μεταξύ αυτού που δηλώνει και αυτού που πράττει. Από την άλλη μπορεί να δηλώνει ότι δεν είναι αθλητής του στίβου χωρίς αυτό να αλλάζει το γεγονός ότι είναι αθλητής του στίβου. Εν ολίγοις, η εξέταση των πραγματικοτήτων είναι ο τρόπος αντίληψης του είναι. Οπόταν όσον αφορά και το κυπριακό ζήτημα ο καθένας μπορεί να λέει ότι θέλει ή να ερμηνεύει την πραγματικότητα όπως θέλει. Οφείλουμε όμως να παραδεχθούμε κάποια γεγονότα ως είναι εάν θέλουμε να βρούμε τρόπους απεγκλωβισμού από την αναξιοπρεπή πορεία των «οδυνηρών συμβιβασμών».



- Στην Κύπρο υπάρχει η Κυπριακή Δημοκρατία η οποία αναγνωρίζεται επίσημα από όλα τα κράτη παγκοσμίως πλην της Τουρκίας. Η ΚΔ είναι κράτος νομικά κυρίαρχο σε όλο το νησί αλλά εκ των πραγμάτων δεν ασκεί την κυριαρχία της σ' όλο το νησί.

- Στην Κύπρο υπάρχει και η Τουρκική Δημοκρατία Βορείου Κύπρου η οποία αναγνωρίζεται επίσημα μόνον από την Τουρκία. Η ΤΔΒΚ είναι κράτος εκ των πραγμάτων κυρίαρχο σε ένα μέρος της Κύπρου.

- Ο χαρακτηρισμός ψευδοκράτος υπονοεί την παρανομία που εμπεριέχει η ανακύρηξη της ΤΔΒΚ και όχι ότι το κράτος αυτό είναι ανύπαρκτο. Το ψευδοκράτος υπάρχει και ασκεί κυριαρχία σ' ένα μέρος της Κύπρου ασχέτως με το γεγονός ότι δημιουργήθηκε επί εδαφών τα οποία νομικά ανήκουν στην επικράτεια της ΚΔ.

- Η ΚΔ βάσει του συντάγματος της είναι δικοινοτικό κράτος οικοδομημένο επί της διαίρεσης των πολιτών του σε ελληνοκύπριους και τουρκοκύπριους. Βάσει του Δικαίου Ανάγκης που επικρατεί από το 1964 η ΚΔ συνεχίζει να υφίσταται παρά την αποχώρηση των τουρκοκυπρίων από αυτήν. Οι τουρκοκύπριοι διατηρούν δικαιώματα πολίτου της ΚΔ παρά το γεγονός ότι έχουν αποσχισθεί προ πολλού από αυτήν ιδρύοντας μάλιστα την ΤΔΒΚ το 1983. Από το 1983 και εντεύθεν ο οποιοσδήποτε εκπρόσωπος των τουρκοκυπρίων συμμετέχει σε συνομιλίες με την ΚΔ το πράττει ως αξιωματούχος της ΤΔΒΚ.

- Στις συνομιλίες αυτή την στιγμή συμμετέχουν εκπρόσωποι των ελληνοκυπρίων και οι εκπρόσωποι των τουρκοκυπρίων. Οι ελληνοκύπριοι συμμετέχουν ως όργανα της ΚΔ ασχετώς με το γεγονός ότι η τουρκική άποψη είναι ότι η ΚΔ τελεί υπό ομηρία των ελληνοκυπρίων. Οι τουρκοκύπριοι συμμετέχουν ως όργανα της ΤΔΒΚ αφού οι εκπροσώποι τους αναδεικνύονται μέσω των δομών του ψευδοκράτους αυτού.

- Σκοπός των συνομιλίων είναι η δημιουργία νέου ομοσπονδιακού κράτους εις το οποίο οι δύο κοινότητες θα απολαμβάνουν πολιτική ισότητα εις όλους τους τομείς. Δεν θα υπάρχει ούτε ΚΔ ούτε ΤΔΒΚ αλλά νέον κράτος με σύνταγμα το οποίο θα καθορίζει ποιά θέματα θα αναλαμβάνει το κάθε ομόσπονδο μέρος ξεχωριστά και ποιά θα πρέπει να διαμορφώνονται βάσει συνεννόησης μεταξύ των δύο μερών.

- Στην διαδικασία της διαμόρφωσης κοινής κρατικής πολιτικής θα υπάρχει πάλι το καθεστώς της πολιτικής ισότητας που σημαίνει ότι για διαμόρφωση κοινής κρατικής πολιτικής θα χρειάζεται τα δύο μέρη να συμφωνούν. Αυτό το τελευταίο στοιχείο έχει ήδη εφαρμοστεί με την διεξαγωγή δύο παράλληλων δημοψηφισμάτων το 2004, τότε που ουσιαστικά έγινε αποδεκτή με τον πλέον επίσημο τρόπο η τουρκική άποψη ότι στην Κύπρο υπάρχουν δύο λαοί. Η διαδικασία αυτή υπήρξε και είναι κομβικό σημείο στην αργή και σταθερή μετάβαση σε καθεστώς συνομοσπονδίας καθώς αποτελεί τετελεσμένο εν σχέσει με την πολιτική ισότητα των δύο κοινοτήτων οι οποίες συγκροτούν ξεχωριστές κρατικές οντότητες. Οι συνομιλίες προορίζονται να φτάσουν σε επανάληψη της διαδικασίας των διπλών ξεχωριστών δημοψηφισμάτων εδραιώνοντας έτσι την τουρκική επιδίωξη. Επιπλέον υπάρχουν κανονισμοί σχετικά με την διέλευση προσώπων και εμπορευμάτων από τα καθορισμένα σημεία διέλευσης μεταξύ των εδαφών που ελέγχει η ΚΔ και αυτών που ελέγχει το ψευδοκράτος.

Αυτή είναι και η εμπράγματη διευθέτηση (ή λύση) του κυπριακού.* Η ελλιπής αντίληψη σχετικά με την εμπράγματη διευθέτηση οφείλεται στην επικίνδυνη ψευδαίσθηση της στασιμότητας. Το τραγικό αποτέλεσμα είναι να διολισθαίνουμε προς τους τουρκικούς στόχους σε κατάσταση αποχαύνωσης. Οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται υπό όρους τους οποίους έθεσαν αυτοί από τους οποίους θέλουμε να θωρακιστούμε και γι' αυτό συρόμαστε γονυπετείς από την μία υποχώρηση στην άλλη.

Ας σταθούμε στα πόδια μας για να γκρεμίσουμε τα κάστρα που έκτισαν οι τούρκοι με την καθοριστική συμβολή των άσχετων και επικίνδυνων εκπροσώπων μας: καταγγελία της όλης δομής των συνομιλιών και ταυτόχρονη αποχώρηση της ΚΔ από αυτές, προετοιμασία κατάθεσης νέας πρότασης για το κυπριακό από την ΚΔ για την ΚΔ και ανάπτυξη της διεθνούς υποστήριξης που λαμβάνει ήδη η ΚΔ για υποστήριξη της νέας πρότασης και ενίσχυση όλων των συντελεστών ισχύος του κράτους μας.



*Η εμπράγματη διευθέτηση (ή λύση) του κυπριακού ζητήματος αναδεικνύεται και καταγγέλλεται ξεκάθαρα ως τέτοια από τον Λουκά Σταύρου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου